Begrafenis kosten

Wanneer er iemand uit je nabije omgeving is overleden, dan zal je voor hem of haar een uitvaart moeten organiseren. De uitvaart is de bijeenkomst van iedereen die afscheid wil nemen van de overledene. Dit gebeurt in een kerk of een uitvaartcentrum. Tijdens deze bijeenkomst wordt de overledene herdacht, mogen mensen wat zeggen, wordt de overledene begraven of gecremeerd en is er naderhand gelegenheid voor een condoleance. Een uitvaart kost veel geld en de meeste mensen proberen dit te dekken met een uitvaartverzekering. Dit geeft ze de kans de nabestaanden financieel te helpen met de kosten, maar ook om zelf invloed te hebben in wat er op de uitvaart gebeurt. Eén van de keuzes die de overledene meestal al gemaakt heeft is of deze begraven of gecremeerd wil worden. Hier lees je over de kosten die met een begrafenis gepaard gaan.

 

De kosten

Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Dat komt doordat er een plek op het kerkhof of de begraafplaats moet worden betaald, omdat er een grafsteen moet worden bekostigd en omdat er een extra dienst plaatsvindt op de begraafplaats zelf. De kosten beginnen rond de €3500 en deze kun je zelf uitbreiden met allerlei extra opties. Realistisch gezien kun je voor een begrafenis een uitgave rekenen van €7500 – €10.000 inclusief grafrechten en grafsteen. Dit is dus geen kleine uitgave. Beneden zie je hoe deze kosten tot stand komen.

 

Uitgave begrafenis Omschrijving Prijs
Basiskosten Overbrengen, verzorgen, opbaren van de overledene, rouwauto, uitvaartmedewerker en formaliteiten €2000
Uitvaart begrafenis Dienst met begrafenis achteraf €1300
Rouwkaarten 150 stuks €250
Advertentiekosten Regionale of nationale advertentie €500 – €3000
Bloemen Bloemen voor op de kist €100 – €300
Grafkist Simpele eikenhouten kist met fineer of een luxere van massief mahoniehoud €300 – €1200
Volgauto Auto om de rouwauto te volgen €150 per auto
Kistdrager Vier kistdragers €250
Ceremonie Bij uitvaartcentrum of in de kerk €150 – €250
Condoleance Koffie/thee en cake of broodjes €1 – €5 per persoon
Bidprentjes 250 kaartjes €250
Grafsteen Grafsteen of grafmonument €1500 – €2500
Grafrechten Verschillend per gemeente €1500 – €3500
Totaal Minimum- en maximumprijs begrafenis €6000 – €13.000

 

  • De goedkoopste optie: je kunt een begrafenis organiseren voor minimaal €3300. Hier zitten dan opties zoals het overbrengen van de overledene, een rouwauto, de kosten voor de uitvaartmedewerken en de formaliteiten bij in. De dienst alleen inclusief de begrafenis kost gemiddeld €1300. Alles wat je gaat uitbreiden zal je extra kosten. De grafkist, de advertenties, de rouwkaartjes en de condoleance achteraf.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien kost een begrafenis dus gemakkelijk €7500 – €10.000. Als je het een beetje uitgebreid wilt doen, met wat lekkere broodjes tijdens de condoleance, een mooie grafkist en bloemen, dan zit je daar al gauw aan. Het is dus ook geen wonder dat de meeste mensen een uitvaartverzekering afsluiten om dit te kunnen dekken.
  • De duurste optie: sommige begrafenissen kosten meer dan €11.000. Dit zijn dan vaak grote begrafenissen waar geen kosten worden gespaard. Er zijn meerdere volgauto’s nodig, een groot aantal rouwkaartjes die moeten worden gedrukt, een nationale advertentie die moet worden geplaatst en het aanschaffen van een grafmonument dat moet worden bekostigd.

 

De prijsopbouw

Kijken we naar de gemiddelde prijzen voor enkel de uitvaart (dus niet de grafsteen en de grafrechten), dan is het mogelijk een prijsopbouw samen te stellen van alle bovengenoemde uitgaven. Door de grootste bijdragers eruit te pakken kun je zien waar je het beste geld kunt besparen.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Je kunt de begrafenis dus eigenlijk zo uitgebreid en zo simpel maken als je zelf wilt. Vaak wordt de inhoud van de begrafenis bepaald door een combinatie van de wensen van de nabestaanden, de wensen van de overledene en het budget dat beschikbaar is. Je hebt een aantal keuzes te maken waarmee je invloed uit kunt oefenen op de kosten.

  • Advertentie, dienst en grafkist: heb je te maken met een strak budget, dan zijn de advertentie, de dienst en de grafkist de grootste bijdragers aan de eindprijs en dus de beste plaatsen om geld te besparen. De kosten voor de dienst staan veelal vast, maar de prijs voor de kist en de advertentie heb je gedeeltelijk zelf in de hand.
  • Extra opties: het is niet nodig om alle extra opties te kiezen die boven worden gegeven. Als je zelf je kistdragers regelt, dan is dit goedkoper en veel persoonlijker. Bidprentjes worden ook lang niet altijd meer uitgegeven en extra rouwauto’s zijn ook niet noodzakelijk. Door geld uit te geven aan opties die voor jou belangrijk zijn en ergens anders te besparen kun je de begrafenis perfect aanpassen op de overledene en het beschikbare budget.

 

Vergelijk offertes

Wil jij graag weten hoeveel een begrafenis kost of wil je een uitvaartverzekering afsluiten? Dan kun je met onze vrijblijvende vergelijkingstool gemakkelijk uitvinden wat hiervan de financiële gevolgen zouden zijn.

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.