Uitvaart informatie

Als jij te maken krijgt met het overlijden van een dierbare of familielid, dan zal er veel op je afkomen. Dit is misschien een ervaring die je nog niet eerder hebt meegemaakt en naast het omgaan met extreem verdriet zal je ook zakelijke beslissingen moeten gaan maken omtrent de uitvaart van de overledene. In Nederland moet de uitvaart minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen na het overlijden hebben plaatsgevonden. De dag van overlijden wordt hier niet in meegeteld. Je hebt dus veel te doen en geen idee waar je moet beginnen. De onderstaande informatie kan je helpen alles beter op een rijtje te zetten.

 

De eerste stappen

Direct na het overlijden zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet ondernemen. Dit doe je voordat je gaat beginnen met het organiseren van de uitvaart. Allereerst moet je een dokter bellen en deze moet een verklaring van overlijden samenstellen. Ook is het belangrijk te weten of er een testament is gemaakt door de overledene of dat deze een codicil heeft.  Daarna kijk je of er sprake is van een uitvaartverzekering en neem je contract op met deze verzekering. Is dit het geval dan zal er een uitvaartverzorger langskomen die je kan vertellen hoeveel geld er beschikbaar is en hoe de overledene verzekerd was. Is deze er niet, dan zullen alle kosten voor de nabestaanden zijn en zal je je eigen uitvaartondernemer in moeten schakelen.

 

De kosten

Het organiseren van een uitvaart is niet goedkoop en vooral als de overledene onverwacht is overleden kan het zijn dat er niets is geregeld van tevoren. De prijs voor een uitvaart begint bij €2000 en kan oplopen tot meer dan €10.000. Je hebt de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de eindprijs, omdat een uitvaart uit een groot aantal uitgaven bestaat die lang niet allemaal verplicht zijn. De manier waarop je de uitvaart regelt zal grotendeels bepaald worden door het geld dat er beschikbaar is en door de specifieke wensen van de overledene. De onderstaande tabel geeft je een idee van de uitgaven waarmee je rekening kunt houden.

 

Uitgave uitvaart Omschrijving Prijs
Basiskosten Overbrengen, verzorgen, opbaren van de overledene, rouwauto, uitvaartmedewerker en formaliteiten €2000
Uitvaart crematie Dienst met crematie achteraf €900
Uitvaart begrafenis Dienst met begrafenis achteraf €1300
Rouwkaarten 150 stuks €250
Advertentiekosten Regionale of nationale advertentie €500 – €3000
Bloemen Bloemen voor op de kist €100 – €300
Grafkist Simpele eikenhouten kist met fineer of een luxere van massief mahoniehoud €300 – €1200
Volgauto Auto om de rouwauto te volgen €150 per auto
Kistdrager Vier kistdragers €250
Ceremonie Bij uitvaartcentrum of in de kerk €150 – €250
Condoleance Koffie/thee en cake of broodjes €1 – €5 per persoon
Bidprentjes 250 kaartjes €250
Grafsteen Grafsteen of grafmonument €1500 – €2500
Grafrechten Verschillend per gemeente €1500 – €3500
Totaal Minimum- en maximumprijs crematie €3000 – €7500
  Minimum- en maximumprijs begrafenis €6000 – €13.000

 

De uitvaart zelf

Je wordt dus begeleidt door een uitvaartondernemer en deze zal met jou en andere nabestaanden precies bespreken wat er wel en niet geregeld moet worden. In principe kunnen deze alles voor je organiseren, mocht je dit willen. Er zijn wel een aantal punten die je zelf moet bespreken en beslissen en dit zijn onderdelen van de uitvaart die de ondernemer niet voor je kan bepalen. Ten eerste moet je beslissen welk crematorium, uitvaartcentrum of kerk je wilt gebruiken voor de ceremonie. Dit wordt gedeeltelijk bepaald door de locatie van het kerkhof of de begraafplaats. Daarnaast zijn er ook enkele punten voor tijdens de ceremonie waar je een beslissing over zal moeten maken. Je moet bijvoorbeeld bepalen wie er gaat spreken op de uitvaart, wat je naderhand wilt doen tijdens de condoleance, of de kist open moet worden geplaats of dat deze gesloten moet zijn en wat je wilt doen met de as in het geval de persoon is gecremeerd.

 

Na de uitvaart

Nadat de overledene is begraven of gecremeerd zal er een moeilijke rouwperiode aanbreken. Dit is wanneer het pas echt gaat inzinken dat de persoon er niet meer is. Er zijn nog enkele dingen die je dan zal moeten organiseren. Zo is er de grafsteen die moet worden besteld of de urn die je moet uitkiezen. Het is ook mogelijk om de as te laten verwerken tot een sieraad. Je zal waarschijnlijk een aantal bedankjes uitsturen naar de mensen die de uitvaart hebben bezocht en die hebben meegeholpen bij het organiseren ervan. Daarna is er misschien nog sprake van een erfenis die moet worden verdeeld en besproken en van de woning van de overledene waarmee iets gedaan zal moeten worden. Je kunt ook de bankrekeningen, abonnementen, sociale media en e-mailaccounts van de overledene nalopen en afzeggen.

 

Vergelijk offertes

Als jij een uitvaartverzekering wilt afsluiten of je moet een uitvaart organiseren, dan kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze tool kan je kostenoverzichten sturen van verschillende onderdelen van de uitvaart of de -verzekering zodat jou veel tijd en moeite uit handen wordt genomen. Op die manier zorg je dat jij goed gedekt bent als het zover is of dat je het meest passende afscheid kunt organiseren voor de nabestaanden.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.