Islamitische uitvaart prijzen

In Nederland wonen op dit moment ongeveer 900.000 moslims. De meeste hiervan zijn afkomstig uit Turkije en Marokko, maar er zijn ook moslims uit bijvoorbeeld Suriname, Irak, Somalië, Palestina, Tunesië en Bosnië in Nederland woonachtig. Het is niet meer dan normaal dat deze groep een uitvaart wil krijgen naar islamitische regels. Deze regels zijn onder andere dat de overledene in zijn eigen graf begraven moet worden, dat het graf niet gedeeld mag worden en dat het lichaam niet verwijderd mag worden uit het graf. Uiteraard komen er ook nog een boel rituelen bij kijken waardoor de begrafenis echt islamitisch wordt. Zo zijn er rituelen wat betreft het wassen, het uitspreken van het dodengebed en de ligging van het lichaam en de kist. Moslims kunnen ervoor kiezen in Nederland op een islamitische manier begraven te worden, maar het is ook mogelijk om te vragen begraven te worden in het land van herkomst. Hier lees je over de kosten die daarmee gepaard gaan.

 

De kosten

Er zijn uitvaartondernemers die zich specialiseren in het organiseren van Islamitische begrafenissen. Andere grote uitvaartondernemers bieden deze mogelijkheid aan aan haar leden. Is een Islamitische uitvaart voor jou belangrijk, dan kun je dit het beste kenbaar maken bij je uitvaartondernemer, of een ondernemer kiezen die alleen Islamitische uitvaarten organiseert. De grootste kosten die hierbij gepaard gaan hebben te maken met het graf. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van deze kosten.

 

Uitgave islamitische begrafenis Omschrijving Kosten
Standaardkosten Rouwauto, dodengebed, begrafenis, rituele lijkwassing, imam, lijkwade en persoonlijke wensen €2000
Extra kosten graf Grafrechten en afkoping grond €5000
Begrafenis in het buitenland Standaardkosten, transportkosten, tickets en afhandeling formaliteiten €4500 – €6000
Islamitische uitvaartverzekering Begraven worden in het land van herkomst €6 – €9 per maand

 

  • De goedkoopste optie: het lijkt erop dat het goedkoper is om in het land van herkomst begraven te worden dan in Nederland inclusief de afkoping van de grond. Je kunt bij een islamitische verzekeraar een uitvaartverzekering afsluiten waarvoor je €6 – €9 per maand betaalt (dit is afhankelijk van het land waarin je begraven wilt worden) en hiervoor wordt alles voor je geregeld, van de rituele wassing tot het bereiken van de uitvaartbestemming.
  • Een islamitische begrafenis in het buitenland: heb je geen verzekering afgesloten, dan kun je rekenen op kosten die liggen tussen de €4500 en €6000 om je begrafenis in het buitenland te regelen en uit te voeren. Je betaalt dan de standaardkosten plus €2500 – €4000 voor het transport en de formaliteiten die daarbij komen kijken.
  • Een islamitische begrafenis in Nederland: wil je in Nederland begraven worden, dan zijn de kosten in principe niet veel hoger dan voor een Nederlandse begrafenis. Het probleem zit hem in het betalen van de grafrechten en het afkopen van de grond. In Nederland worden graven na 20 jaar leeggehaald tenzij je de grafrechten verlengd of de grond opkoopt. De kosten voor de grafrechten verschillen per gemeente, maar in totaal kunnen deze oplopen tot €5000. Je weet dan wel dat je altijd op jouw laatste rustplek mag blijven liggen.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Als moslim is het dus niet onverstandig van tevoren goed te overwegen wat je eigenlijk wilt. Tijdens deze overwegingen kun je een aantal keuzes maken die direct invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

  • De uitvaartmaatschappij: het is voor niemand een slecht idee om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wil jij graag een islamitische begrafenis, dan is er de mogelijkheid dit bij een islamitische uitvaartverzorger te doen. Andere verzekeraars, zoals Yarden, bieden ook de mogelijkheid een islamitische uitvaart te organiseren. Doe een vergelijking van al de verzekeraars die deze optie aanbieden en je vindt de goedkoopste prijs en de beste verzekeraar.
  • Nederland of buitenland: ook zal je de keuze moeten maken waar je begraven wil worden. Heb je nog veel familie in het land van je herkomst, dan is het niet meer dan logisch dat je graag daar wordt begraven. Ook hier kun je van tevoren op inspelen door een verzekering af te sluiten waarmee alles direct wordt geregeld.
  • Het graf: aangezien het belangrijk is om juist begraven te worden en vooral om niet te worden weggehaald na 20 jaar, kun je ook onderzoek doen naar verschillende begraafplaatsen die hierin specialiseren. Kijk in welke gemeente de grafrechten goedkoper zijn dan in een andere gemeente. Het is belangrijk dat je een begraafplaats kunt vinden waar je volgens de islamitische rituelen begraven kunt worden en waar je je niet te veel betaalt.

 

Vergelijk offertes

Wil je zeker zijn dat jij een islamitische begrafenis zal krijgen en dat deze niet te veel kost? Gebruik dan onze vergelijkingstool en vergelijk een aantal verzekeraars met elkaar die deze optie aanbieden. Door je wensen in te geven kun je de beste prijs vinden voor de begrafenis die jij wilt, zodat jij en je nabestaanden zich hier verder geen zorgen over hoeven te maken.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.