Kosten testament opstellen

Het opstellen van een testament is een zeer waardevolle activiteit. Je kunt hierin namelijk kwijt wat er met je bezittingen gebeurt nadat je komt te overlijden. Dit kan belangrijk zijn, vooral als er meerdere nabestaanden zijn of als je gezin is samengesteld uit leden van twee andere gezinnen. De meeste mensen stellen een testament op na een bepaalde gebeurtenis, maar in principe kun je dit op elk moment doen. Als je ziek wordt, als je te maken krijgt met een overlijdensgeval, als er een kindje geboren is, als je gaat trouwen of simpelweg als je oud wordt; dit zijn allemaal redenen die mensen aan het denken zetten over hun sterfelijkheid. Hier lees je over de kosten die je zal hebben voor het opstellen van een testament bij een notaris.

 

De kosten

In Nederland zijn er geen vaste kosten verbonden aan het opstellen van een testament. Dit is per notaris verschillend en per situatie. Als jouw testament ingewikkeld is, omdat er veel verschillende partijen zijn, of omdat jij specifieke wensen hebt, zal je meer betalen. Over het algemeen zal een testament informatie bevatten over wie de erfgenamen zijn, naar wie de eigendommen van de overledene zullen gaan, wie het bedrijf zal overnemen, wat er met de voogdij over de kinderen gebeurt en wat er gebeurt als jij en je partner in een korte tijd na elkaar komen te overlijden. Nadat dit testament is opgesteld en ondertekend is bij een notaris is hij geldig. In de onderstaande tabel vind je enkele kostenvoorbeelden van wat je financieel kunt verwachten als jij ook een testament wilt laten opstellen.

 

Uitgave testament opstellen Prijs
Testament opstellen bij de notaris €200 – €750
Twee testamenten voor partners opstellen bij een notaris €400 – €1000
Wijzigingen aanbrengen in je testament bij een notaris €200 – €300

 

  • De goedkoopste optie: een simpel testament waarin wordt uitgelegd wie de erfgenamen zijn, wie de executeur is en hoe de bezittingen zullen worden verdeeld zal je ongeveer €200 kosten. Ga je ingewikkelde clausules toevoegen, omdat je bijvoorbeeld wilt dat één erfstuk naar een bepaald familielid gaat, of je wilt juist niet dat je woning naar de langstlevende partner gaat, zal je waarschijnlijk meer kosten.
  • Twee testamenten: soms kan het handig en verstandig zijn om samen met je partner een testament op de stellen. Hiervoor krijg je dan een korting. Op die manier weten jullie precies van elkaar wat er in jullie testament staat en kun je deze afstemmen op elkaar. Ook kun je dan beslissen wat er met de kinderen gebeurt als jullie samen verongelukken en dit twee keer duidelijk laten vastleggen. Twee testamenten tegelijkertijd opstellen kost €400 – €1000.
  • Wijzigingen maken: als je persoonlijke situatie is veranderd, dan kan het zijn dat je een wijziging zal moeten maken in je testament. Deze wijzigingen zijn niet goedkoop, maar wel belangrijk. Als je bijvoorbeeld niet meer wilt dat je bezittingen naar je (ex) partner gaan, dan zal je dit toch echt goed moeten vastleggen. Voor wijzigingen in een testament bij een notaris betaal je €200 – €300. Het wordt aangeraden eens in de zoveel keer je testament met de notaris helemaal opnieuw door te lopen en te kijken of deze nog actueel is.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het opstellen van je testament heb je enige keuzes te maken. Deze hebben direct invloed op de eindprijs dus het is verstandig hier goed bij stil te staan.

  • De notaris: zoals boven al aangegeven rekent de ene notaris een ander tarief dan de andere notaris. De tarieven van de notaris komen tot stand naar aanleiding van ervaring of eventuele erkenningen. Hoe dan ook, het opstellen van een simpel testament heeft niet persé een vakkundige notaris nodig. Daarom kun je op de kosten van de notaris flink besparen als je de tijd neemt en de goedkoopste tarieven opzoekt. Dit doe je door een vergelijking te maken van alle geschikte notarissen op de markt.
  • Wel of geen testament: het is niet verplicht een testament op te maken. Doe je dit niet, dan zal de nalatenschap automatisch naar de wettelijke erfgenamen gaan. Dit zijn in principe alle naaste familieleden van echtgenoot tot kleinkind en van grootouders tot neven en nichten. Zijn deze er niet, dan gaat de erfenis naar de Staat der Nederlanden. Door een testament op te stellen kun je deze rangorde veranderen en zelf bepalen wat er met je spullen gebeurt. Deze keuze is verder volledig en alleen aan jou.
  • De inhoud: de inhoud van het testament heeft ook invloed op de prijs. Nu is dit niet echt een punt waar je compromissen kunt maken en als jij een ingewikkelde opstelling wilt kun je hier beter niet op proberen te besparen. Het is belangrijker dat je het testament in één keer goed krijgt en dat je later geen veranderingen meer hoeft door te brengen.

 

Vergelijk offertes

Verschillende notarissen hanteren dus verschillende tarieven. Om die reden is het altijd verstandig een goede prijsvergelijking te maken en ervoor te zorgen dat jij de beste notaris aanneemt voor de juiste prijs. Onze vergelijkingstool kan je hierbij helpen.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.