Uitvaart regelen

Bij het organiseren van een uitvaart komt erg veel kijken. En als jij dit moet doen, dan zal je daarnaast ook nog het verdriet van het kwijtraken van een dierbaar persoon te verwerken hebben. Het regelen van de uitvaart wordt vaak gedaan door de directe familie van de overledene. Hierbij worden ze bijgestaan door een uitvaartondernemer. Deze persoon wordt geregeld door de verzekeraar waarbij de overledene zijn uitvaartverzekering had afgesloten. Dit is ook wel zo gemakkelijk, want die weet dan al precies wat de financiële stand van zaken is. Is er geen uitvaartverzekering afgesloten, dan moeten de nabestaanden zelf een uitvaartondernemer regelen. Zelfs met hulp van een uitvaartonderneming is het regelen van een uitvaart een hele klus.

 

Voor de uitvaart

Er zijn dingen die geregeld moeten worden voor de uitvaart aan, die geregeld moeten worden voor tijdens de uitvaart en zelfs nadat de overledene is gecremeerd of begraven is, is alles nog niet afgerond. Vlak na het overlijden moet eerst de huisarts worden geïnformeerd zodat deze de overlijdensverklaring kan maken. Ook is het belangrijk direct te kijken of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Is dit het geval, dan moeten deze worden ingeschakeld zodat begonnen kan worden met het organiseren van de uitvaart. Als laatste controleer je of er een donorcodicil is en begin je met het inlichten van de familie en vrienden.

 

Met de uitvaartondernemer

De uitvaartondernemer zal zo snel mogelijk langskomen om met je te bespreken wat er moet gebeuren. In Nederland moet de uitvaart plaatsvinden tussen de 36 uur en 6 werkdagen na het overlijden. Je tijd is dus beperkt. De uitvaartondernemer zal met je bespreken hoeveel geld er beschikbaar is en zal de uitvaart met je gaan invullen. Eerst wordt er gekeken of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Daarna wordt onder andere de verzorging van de overledene geregeld, de kist, de rouwkaartjes, rouwauto, de volgauto’s, de bloemen, de catering, de invulling van de afscheidsbijeenkomst en de invulling van de condoleance. De meeste begrafenisondernemingen geven je de keuze dit (gedeeltelijk) zelf te doen of om alles over te nemen. Doe je het zelf, dan neem je meer werk aan, maar dan kun je soms wel een persoonlijkere draai aan de uitvaart geven. Als de gehele uitvaart gepland is en is ingevuld, zal de uitvaartondernemer het financiële plaatje met je bespreken. Ga je hiermee akkoord, dan zal hij alles in werking gaan zetten en wordt de uitvaart georganiseerd.

 

Tijdens de uitvaart

Je hebt zelf de mogelijkheid de uitvaart in te delen zoals je wilt, maar er is een meest gangbare manier waarop dit plaatsvindt. Eerst wordt iedereen verzameld en naar de zaal gebracht, waar dan ook vaak de kist staat opgebaard. De dienst begint met muziek en dit wordt afgewisseld met sprekers die iets over de overledene willen delen. Aan het eind loopt iedereen nog één keer langs de kist en gaat men verder naar de begraafplaats of wordt de crematie uitgevoerd. Op de begraafplaats vindt nog een kleine dienst plaats, wordt de overledene begraven en alle genodigden verzamelen zich weer binnen voor de condoleance. Tijdens de condoleance heeft iedereen de mogelijkheid de familie te condoleren, om een kopje koffie of thee te drinken en om met elkaar te praten. Langzaamaan zullen mensen gaan vertrekken en de uitvaart wordt afgesloten.

 

Na de uitvaart

Nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden breekt de rouwperiode aan. Dit is vaak de moeilijkste tijd waarin een realisatie ontstaat dat de overledene echt niet meer terugkomt. Langzamerhand wordt het leven weer opgepakt, maar ook nu zijn er nog dingen die geregeld moeten worden. Ten eerste zijn er de bankrekeningen, abonnementen, contracten, sociale media en emailadressen die moeten worden bekeken en eventueel moeten worden opgezegd. Soms moeten er dan nog rekeningen vereffend worden. Ook moet besloten worden wat er met de as van de overledene gebeurt en of er een gedenksteen moet worden geplaatst op de begraafplaats. Is de overledene begraven dan moet er een grafsteen worden ontworpen en besteld. Eventueel kun je ook nog besluiten berichten uit te sturen naar degenen die het meeste hebben betekend voor de overledene en hen te bedanken voor hun komst. Waar je meestal het langste nog mee bezig bent is het bespreken en verdelen van de erfenis. Als er een testament is opgesteld dan zal hierin staan wat de overledene met zijn bezittingen in gedachten had. Je gaat naar de notaris waar het testament wordt voorgelezen en waar de vervolgacties worden besproken.

 

Vergelijk offertes

Het regelen van een uitvaart is dus niet makkelijk en er komt heel erg veel bij kijken. De gemiddelde prijs voor de hele procedure ligt dan ook vaak rond de €7000 – €8000 en dat is niet gering. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel mensen een uitvaartverzekering afsluiten zodat de nabestaanden deze kosten niet hoeven dragen. Wil jij graag weten hoeveel jij zou betalen voor een uitvaartverzekering of wil je prijzen vergelijken met betrekking tot de uitvaart? Dan kun je hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken en snel en gemakkelijk een prijsoverzicht ontvangen.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.