Een Turkse uitvaart 

In Nederland is een groot aantal Turken woonachtig en op dit moment wonen hier bijna 400.000 Turkse Nederlanders. Het grootste gedeelte van deze groep is moslim en behoort tot de islam. De rest is of christelijk of heeft geen religieuze overtuiging. Het is niet meer dan logisch dat de islamitische Turken begraven willen worden volgens de islamitische rituelen. Gelukkig is daar in Nederland genoeg ruimte voor. Hier lees je wat er gebeurt tijdens een Turkse uitvaart en wat de mogelijkheden zijn in Nederland om op islamitische wijze begraven te worden.

 

De kenmerken van een Turkse uitvaart

Moslims worden altijd begraven, crematie is geen optie. Deze begrafenissen worden altijd drukbezocht, omdat gastvrijheid in de cultuur erg belangrijk is. Enkele rituelen die bij de begrafenis horen zijn het lezen van het dodengebed en de Koran, een rituele wassing van het lichaam en de zijwaartse plaatsing van het lichaam in de kist. Een moslim mag niet samen met iemand anders worden begraven en het lichaam mag na de begrafenis niet meer worden weggehaald. De donderdag na de uitvaart worden kennissen en buren uitgenodigd in het huis van de overledene en wordt er eten uitgedeeld en uit de Koran gelezen. Veertig dagen na de uitvaart vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats. Binnen de Nederlandse Islamitische Turken zijn er ook verschillende stromingen actief die er elk andere rituelen op nahouden, zoals de niet-dogmatische Alevieten en de Soenna moslims.

 

Een islamitische uitvaart in Nederland

Het is in Nederland heel goed mogelijk een islamitische uitvaart te organiseren. Er zijn veel (islamitische) uitvaartmaatschappijen die dit aanbieden of die zich hierin specialiseren. Deze begrafenissen hoeven ook niet veel te kosten. Het grote financiële probleem duikt op wanneer de grafrechten moeten worden betaald of de grond moet worden opgekocht. In Nederland is het namelijk gewoonte om het graf na 20 jaar te ontruimen, tenzij je hier bezwaar tegen indient en weer geld betaalt. Deze grafrechten of de kosten om de grond op te kopen kunnen daardoor wel oplopen tot €5000, wat natuurlijk een erg groot bedrag is.

 

Een islamitische uitvaart in het buitenland

Als je nog veel familie hebt in het buitenland, dan is het ook een optie om daar te worden begraven. Dit kan zelfs een wens zijn, omdat je terug wilt naar het land van je herkomst. Je kunt dit op twee manieren regelen.

  • Een islamitische uitvaartverzekering: het is mogelijk een islamitische uitvaartverzekering af te sluiten. Deze verzekering kost je €6 – €9 per maand en dekt alle uitgaven omtrent de handelingen die in Nederland moeten gebeuren, het transport naar het land van herkomst en het vervoer naar de begraafplaats daar. Op deze manier heb je weinig zorgen over wat er met je zal gebeuren na je overlijden.
  • Zelf het transport regelen: is er geen verzekering, dan kun je voor dit gehele plaatje rekenen op kosten van rond de €4500 tot €6000. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dit geld weg te zetten en vervolgens als het zover is te gebruiken voor de begrafenis in het buitenland.

 

De beste verzekering

Welke optie je ook kiest, er zijn een aantal manieren waarop je jouw islamitische begrafenis zeker kunt stellen. Ten grondslag hieraan ligt de verzekering die je afsluit, zodat de gelden hiervoor na jouw overlijden worden vrijgemaakt. Het is voor iedereen belangrijk dat je een goede vergelijking maakt van wat de verschillende verzekeraars jou kunnen bieden. Of je nu wensen hebt wat betreft je cultuur of wat betreft wat er tijdens de uitvaart gebeurt, door een uitvaartverzekering af te sluiten kun je voordat je overlijdt je wensen al kenbaar maken. Ook draag je er zo zorg voor dat deze worden uitgevoerd. De enige manier om een goede verzekeraar te vinden is door een vergelijking uit te voeren.

 

Verzekeraars vergelijken

Wanneer je verzekeraars wilt gaan vergelijken, maak je gebruik van een vergelijkingswebsite. Het is wel verstandig van tevoren te bedenken en op te schrijven wat je van de verzekeraar verwacht. Ook zal je opties moeten kiezen, zoals het te verzekeren bedrag en de manier waarop het wordt uitgekeerd. Houdt er rekening mee dat de verzekeraar ook je begrafenis zal regelen, dus als een islamitische begrafenis belangrijk voor je is, moeten ze dit wel kunnen aanbieden. Nadat je hebt opgeschreven wat je wilt, kun je doelgerichter zoeken naar de beschikbare polissen. Vergeet niet dat de goedkoopste optie niet altijd de beste optie is. Lees de voorwaarden door, bekijk de verzekeraars en hun diensten, klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Alleen als je alle opties bekijkt kun je de uitvaartverzekering afsluiten die het beste aansluit bij jouw wensen en die je nabestaanden de beste hulp zal geven als het zover is.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier al beginnen met het uitvoeren van deze vergelijking. Onze vrijblijvende vergelijkingstool staat altijd voor je klaar om je te helpen aan informatie omtrent de uitvaartverzekering van jouw wensen. Zo kun je snel overgaan tot het afsluiten van jouw verzekering zodat je zeker weet dat er ook na je dood goed voor je gezorgd zal worden.

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.