Uitvaart Dela prijzen

Bij een uitvaartmaatschappij kun je meestal terecht voor twee hoofddiensten. Je kunt er een uitvaartverzekering afsluiten en je kunt er een uitvaart mee regelen. Een uitvaartverzekering sluit je af omdat je niet wilt dat jouw nabestaanden te maken krijgen met hoge kosten omdat jij niets hebt geregeld. Het geeft je ook de mogelijkheid je begrafeniswensen alvast gedeeltelijk uit te spreken, zodat je ook nadat je overleden bent inspraak hebt in wat er tijdens jouw uitvaart gebeurt. Er zijn verscheidene uitvaartmaatschappijen in Nederland en Dela is hier één van. Heb je je uitvaartverzekering bij Dela afgesloten, dan zal ook je uitvaart door hen worden geregeld. Hoeveel je hiervoor gemiddeld betaalt, lees je hier.

 

De kosten

De kosten voor een uitvaart zijn niet gering. Begrafenissen zijn duurder dan crematies, omdat je dan naderhand een grafsteen aan moet schaffen, grafrechten moet betalen en ook omdat de ceremonie uit twee gedeeltes bestaat. Ook kunnen er verschillen zijn per regio, omdat de grafkosten per gemeente anders zijn. Je kunt je uitvaart in principe zo duur maken als je wilt, maar je kunt wel uitgaan van een absolute minimumprijs van €2000 voor crematies en €4000 voor een begrafenis. Vaker dan niet zijn de kosten veel hoger. Ik het onderstaande overzicht zie je wat je bij Dela gemiddeld voor een begrafenis of crematie betaalt.

 

Soort uitvaart Prijs bij Dela
Gemiddelde kosten sobere begrafenis €7100
Gemiddelde kosten sobere crematie €6300
Gemiddelde kosten begrafenis €10.700
Gemiddelde kosten crematie €8800

 

  • De goedkoopste optie: een sobere crematie bij Dela kost €6300 in totaal. Dit is inclusief alle noodzakelijke basiskosten, maar zonder al te veel extra’s. Zo gauw je dit extra wilt uitbreiden bijvoorbeeld met een duurdere kist, met een betere catering tijdens de condoleance of met extra rouwauto’s zal de prijs omhooggaan.
  • Gemiddelde kosten: gemiddeld betaal je bij Dela dus €8800 voor een crematie en €10.700 voor een begrafenis. Dit zijn vrij normale prijzen en hiermee springt Dela er niet uit. Een uitvaart is dus niet goedkoop en het is daarom ook geen wonder dat de meeste mensen zich hiervoor indekken door middel van een uitvaartverzekering.
  • De duurste optie: een begrafenis kan dus ook meer kosten dan €10.700. Een grote kostenpost is de kist en er zijn kisten beschikbaar van bijvoorbeeld tropisch hardhout waar je vele duizenden euro’s voor moet neerleggen. Een advertentie in een nationaal nieuwsblad kost je ook gemakkelijk €3000 en de grafsteen is ook duurder dan €1000. Zo kom je dus al snel over de €5000 en dan moet je de dienst en overige opties nog regelen.

 

De prijsopbouw

Door te kijken naar de componenten waaruit de prijs is opgebouwd kun je zien welke onderdelen de grootste bijdragers zijn aan de totaalkosten. In het geval van een begrafenis zijn er een groot aantal kleine componenten, zoals rouwkaartjes, extra rouwwagens, bidprentjes, de condoleance en bloemen die samen een groot gedeelte van de totaalprijs innemen. De grootste bijdragers zijn de kosten voor de dienst, de kosten voor de grafkist en de kosten voor de advertentie. Dit zie je terug in onderstaand diagram. De grafkosten en de kosten voor de grafsteen zijn hier nog niet bij inbegrepen.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Het is mogelijk gemiddelde prijzen te geven voor een uitvaart, maar eigenlijk heb je deze kosten zelf aardig in de hand. Uiteraard zal je altijd een paar duizend euro uit moeten geven, maar je hebt keuzes te maken waarmee je direct invloed uit kunt oefenen op de eindprijs.

  • Doe het zelf: een uitvaartondernemer kan alles voor je regelen, van rouwkaartjes tot condoleance. Je hebt echter ook de mogelijkheid om zelf onderdelen van de uitvaart te organiseren. Of je dit doet hangt van je stemming en van je budget af, maar soms kan het helpen met het verwerken van het verlies als je bijvoorbeeld de rouwkaartjes zelf ontwerpt en bestelt.
  • Extra opties: je krijgt van de uitvaartondernemer een groot aantal extra opties te horen en ook al klinkt het aanlokkelijk om deze te gebruiken, niets is verplicht. Je kunt bijvoorbeeld al catering regelen tijdens de condoleance voor €1 per persoon. Dit is dan een kopje koffie, thee en een cakeje. Wil je broodjes gaan uitdelen dan betaal je meer. Je kunt ook altijd vragen aan de uitvaartondernemer of er bijvoorbeeld droge worst uitgedeeld mag worden, omdat de overledene hier zo van hield.
  • Dienst, grafkist en advertenties: de kosten van de dienst staan vast en deze nemen een groot gedeelte in van de totaalprijs. Je kunt echter wel besparen op de grafkist en de advertenties. Een advertentie in een nationale krant kost bijvoorbeeld €3000 terwijl dit in een regionaal dagblad maar €500 is. Ook zijn er grafkisten te krijgen van €300 in plaats van €2000, wat een groot verschil maakt.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook een uitvaartverzekering afsluiten zodat je deze kosten kunt dekken als het zover is? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en vergelijk verzekeraars met elkaar. Zo kun je de meest geschikte uitvaartverzekering vinden voor jouw specifieke wensen.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.