Uitvaart naar het buitenland

Als je van oorsprong niet Nederlands bent, dan kan het zijn dat je de wens hebt in je geboorteland begraven te worden. Ook als een van jouw familieleden in Nederland woont, maar de rest van de familie ergens anders, dan zal de wens bestaan deze persoon te begraven in het land van herkomst. Dat betekent dus dat de persoon in Nederland overlijdt en vervolgens naar een ander land moet worden getransporteerd. Het is niet vreemd dat hier speciale regels over bestaan en het in werking zetten van de procedures heeft veel voeten in de aarde.

 

Regels

Ten eerste zal je te maken krijgen met een groot aantal regels. Deze hebben betrekking tot het vervoer zelf en de gewoonten in het land van bestemming. Zo moet de houten kist bijvoorbeeld om het vliegtuig in te mogen worden voorzien van een zinken binnenkist. Vervolgens wordt deze dan weer in een speciale verpakking gepakt. In sommige landen moet een lichaam eerst worden gebalsemd wat betekent dat het beter wordt geconserveerd. Weer in andere landen mag de kist niet opengemaakt worden na aankomst. Zijn er nabestaanden die dan nog afscheid willen nemen dan kunnen die het lichaam dus niet zien. Het is dan vaak mogelijk de kist te voorzien van een venster. Dit zijn slechts enkele regels waarmee je te maken kunt krijgen als je een lichaam internationaal gaat transporteren.

 

Papieren

Je zal ook een groot aantal papieren moeten gaan regelen, zowel voor het transport als voor de ambassade aldaar.

  • Transport: als je een lichaam wil transporteren dan moet je bepaalde papieren aan de uitvaartondernemer geven zodat hij of zij het transport in werking kan zetten. De A- en de B-verklaring van de arts zijn nodig. Dit zijn de formulieren van de verklaring van overlijden. Ook is er een kopie van het paspoort nodig, de bestemming inclusief een adres van een familielid en de details van de uitvaartondernemer en de begraafplaats in het desbetreffende land.
  • Ambassade: bij de ambassade of bij het consulaat in het land van bestemming moet je vervolgens verschillende papieren laten zien. Zo kan het zijn dat je een bewijs nodig hebt dat de overledene is gebalsemd, heb je het kistdocument nodig, een lijkenpas, een medische verklaring van de schouwarts, het paspoort van de overledene, het verlof van begraven en een internationale akte van overlijden.

 

Het paspoort

Het kan zijn dat degene die is overleden alleen nog een Nederlands paspoort had, of dat er geen paspoort aanwezig is. Toch is het belangrijk dat je kunt bewijzen dat de overledene is geboren in het land van bestemming. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de geboorteakte van de overledene op te vragen. Is er sprake van een dubbele nationaliteit, dan moet je beide paspoorten meenemen naar de ambassade.

 

Andere aandachtspunten

Er zijn nog enkele andere punten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je ervoor zorgen dat de overledene 5 uur voor het vertrek van het vliegtuig op het vliegveld aanwezig is. Daar zal de overledene naar het mortuarium van het vliegveld worden gebracht. Dit zal bijna altijd worden geregeld door de uitvaartondernemer. De Nederlandse uitvaartondernemer regelt het transport tot aan het bestemmingsvliegveld en daarna neemt de plaatselijke uitvaartondernemer het weer over. De Nederlandse uitvaartondernemer overhandigt de officiële papieren aan de nabestaanden in het land van bestemming. Wil je met dezelfde vlucht meevliegen, dan kun je de uitvaartondernemer de vluchtgegevens vragen en zelf een ticket boeken.

 

De uitvaartverzekering

Als jij in Nederland woont, maar de wens hebt in een ander land begraven te worden, dan kun je hier al rekening mee houden door het soort uitvaartverzekering af te sluiten dat daarbij aansluit. Als jij als Nederlander in het buitenland komt te overlijden, dan wordt je transport vaak gedekt door je zorgverzekering of je reisverzekering. Controleer daarom goed je polissen en sluit je een uitvaartverzekering af, dan kun je er ook voor kiezen dat een gedeelte van het geld waarvoor je verzekerd bent wordt uitgekeerd. Dan kunnen je nabestaanden dit gebruiken om het transport mee te regelen. Maak je wensen bespreekbaar met je verzekeraar zodat je zeker weet dat er voldoende geld beschikbaar komt.

 

De kosten

Het is dus belangrijk dat je van tevoren bekijkt welke kosten er komen kijken bij het transporteren van jouw lichaam naar een ander land. Je kunt hier dan je verzekering op instellen en ervoor zorgen dat je nabestaanden je vervoer kunnen betalen. De volgende tabel geeft je een indicatie van de kosten waarmee je nabestaanden te maken kunnen krijgen.

 

Uitgave voorbeeld Gemiddelde prijs
Repatriëring van Nederland naar België €1500 – €2000
Repatriëring van Nederland naar Brazilië €11.000 – €13.000
Repatriëring naar Nederland Gemiddeld €6000 – €8000

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel je zal moeten betalen om een verzekering af te sluiten die eventuele kosten voor repatriëring dekt? Gebruik dan onze gratis vergelijkingstool zodat je snel een overzicht krijgt van wat er allemaal mogelijk is zowel als de financiële consequenties.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.