Is een uitvaartverzekering verstandig?

Via een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat er na jouw overlijden geld beschikbaar komt waarvan jouw nabestaanden je begrafenis of crematie kunnen betalen. Je verzekert een bepaald bedrag en stelt samen met de verzekeraar een premie vast. De hoogte van de betalingen is afhankelijk van de hoogte van deze premie, je leeftijd en je gezondheid. Deze betaal je maandelijks totdat je de verzekering opzegt, overleden bent of een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Je nabestaanden nemen vervolgens contact op met de uitvaartmaatschappij waarbij je verzekerd bent en deze zullen het geld vrijmaken en je uitvaart regelen. Een alternatief voor een uitvaartverzekering is om zelf geld weg te zetten voor je begrafenis. Maar welke optie is beter?

 

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Als jij op dit moment geen geld hebt om je begrafenis te kunnen bekostigen, kan een uitvaartverzekering een zeer goede optie zijn. Je betaalt dan een bepaald bedrag per jaar en verder heb je er geen omkijken naar. Je stelt voordat je de uitvaartverzekering afsluit samen met de verzekeraar een pakket samen. Dit kan een basispakket zijn, maar als je andere wensen hebt zoals extra bloemen of een speciale kist kunnen deze worden toegevoegd aan de premie. Uiteindelijk zal je op een eindbedrag uitkomen. Dit is het bedrag dat zal worden vrijgemaakt bij je overlijden. Een overlijdensverzekering betaal je meestal tot je 85e en daarna niet meer.

 

De voordelen van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering geeft je dus gemoedsrust, als je zelf niet in staat bent geld weg te zetten of als je zelf geen spaargeld hebt. Het is gemakkelijk, zowel voor jou als voor je nabestaanden. Je hebt een gedeelte van je eigen uitvaart al geregeld en je weet zeker dat dit ook zal gebeuren. Je kunt ervoor kiezen om het geld uit te laten betalen, om het te laten investeren in je begrafenis of om dit op te splitsen. Welke optie je ook kiest, je zal er zorg voor dragen dat je nabestaanden in een nare en verdrietige tijd zich niet ook zorgen hoeven te maken over hoe ze je uitvaart moeten bekostigen.

 

De nadelen van een uitvaartverzekering

Er zijn ook nadelen verbonden aan een uitvaartverzekering. Zo zal niet al het geld dat je erin investeert worden gebruikt om de uitvaart mee te vergoeden. Het is erg belangrijk om de voorwaarden goed te lezen en te kijken wat er precies met het geld gebeurt dat je maandelijks investeert. Daarnaast is het ook lastig om over te stappen van de ene verzekeraar naar de andere. Dit kan een stijging in tarieven betekenen omdat je dan ouder bent. Bedenk dus goed van tevoren met welke verzekeraar je in zee wilt gaan en verander deze niet. Je hebt wel vaak de mogelijkheid om je polis tussentijds aan te passen mochten je wensen veranderen.

 

Zelf geld wegzetten

Het is ook mogelijk om zelf maandelijks geld weg te zetten. In plaats van het aan een uitvaartverzekeraar te geven zet je het dan bijvoorbeeld op een spaarrekening. Op die manier weet je dat al je geld naar je uitvaart zal gaan en dat er geen derde partij is die winst moet maken van jouw input. Het probleem met deze optie is wel dat het mogelijk is dat je overlijdt voordat je het gewenste bedrag bereikt hebt. Dan is er nog steeds niet genoeg geld beschikbaar. Een mooie bijkomstigheid aan deze optie is dat je tot een bepaald bedrag vrijstelling krijgt van de belasting. Je moet dan wel kunnen aantonen dat dit geld bedoeld is voor je uitvaart. Dat doe je door het geld te storten op een deposito.

 

De kosten van een uitvaart

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is dus een goed idee als je op dit moment je eigen uitvaart niet zou kunnen bekostigen. Ook geeft het je gemoedsrust en de mogelijkheid bepaalde wensen kenbaar te maken en te bekostigen. Als je wilt weten hoeveel je gemiddeld betaalt voor een uitvaart, kun je onderstaande tabel raadplegen. Zo kun je zelf alvast een premie bedenken voor je verzekering of berekenen hoeveel je apart moet zetten om de uitvaart te kunnen bekostigen.

 

Uitgave uitvaart Omschrijving Prijs
Basiskosten Overbrengen, verzorgen, opbaren van de overledene, rouwauto, uitvaartmedewerker en formaliteiten €2000
Uitvaart crematie Dienst met crematie achteraf €900
Uitvaart begrafenis Dienst met begrafenis achteraf €1300
Rouwkaarten 150 stuks €250
Advertentiekosten Regionale of nationale advertentie €500 – €3000
Bloemen Bloemen voor op de kist €100 – €300
Grafkist Simpele eikenhouten kist met fineer of een luxere van massief mahoniehoud €300 – €1200
Volgauto Auto om de rouwauto te volgen €150 per auto
Kistdrager Vier kistdragers €250
Ceremonie Bij uitvaartcentrum of in de kerk €150 – €250
Condoleance Koffie/thee en cake of broodjes €1 – €5 per persoon
Bidprentjes 250 kaartjes €250
Grafsteen Grafsteen of grafmonument €1500 – €2500
Grafrechten Verschillend per gemeente €1500 – €3500
Totaal Minimum- en maximumprijs crematie €3000 – €7500
  Minimum- en maximumprijs begrafenis €6000 – €13.000

 

Vergelijk offertes

De enige manier om de beste uitvaartverzekeraar te vinden voor jouw specifieke wensen is door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit doe je snel en gemakkelijk door gebruik te maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool.

 

 

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.