Wat is uitvaart?

Een uitvaart is iets waar we mee te maken krijgen als er iemand in onze naaste omgeving is overleden. Het woord wordt gebruikt als overkoepelende term voor begrafenis en crematie, maar soms wordt het ook toegepast voor alle handelingen en plechtigheden die er moeten plaatsvinden nadat er iemand is overleden. Tijdens een uitvaart krijgen de nabestaanden, de vrienden en de dierbaren van de overledene de mogelijkheid om afscheid te nemen van deze persoon. Na de uitvaartceremonie zal de overledene begraven of gecremeerd worden.

 

Voor de uitvaart

De uitvaart wordt meestal georganiseerd door de nabestaanden van de overledene en zo samengesteld dat de wensen van de persoon die overleden is zo veel mogelijk worden nageleefd. Ook kunnen de nabestaanden belangrijke beslissingen maken wat betreft de uitvaart. De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten om dit te kunnen financieren. Daarmee krijg je een uitvaartondernemer die je tijdens het proces begeleidt en alle onderdelen met je bespreekt. Er is namelijk veel dat moet worden georganiseerd. Je moet beslissen welke grafkist je wilt bestellen, of je een advertentie wilt zetten, hoe de rouwkaartjes eruit moeten zien en wie deze allemaal moet ontvangen, welke begraafplaats of kerkhof je wilt gebruiken en welk uitvaartcentrum of kerk daarbij zit, of je volgauto’s nodig heeft, wie er tijdens de ceremonie gaat spreken, welke muziek er gedraaid moet worden enzovoorts. Er is zoveel te regelen, dat de hulp van een uitvaartondernemer je aanzienlijk zal helpen de bomen door het bos te zien.

 

Tijdens de uitvaart

De uitvaart zelf is vaak een drukke dag waarop je veel over de overledene zal praten en waar mensen samenkomen uit alle fasen van zijn of haar leven. Met zijn allen zullen jullie afscheid nemen van de overledene en dit doe je door een passende uitvaart te organiseren. Op de dag zelf zit de organisatie erop en zal alles waarschijnlijk zo verlopen zoals je hebt afgesproken met de ondernemer. In de kerk of het uitvaartcentrum wordt een ceremonie gehouden waar door verschillende mensen wordt gesproken over de overledene en meestal wordt dit vergezeld met muziek. Na de ceremonie gaat iedereen of naar de begraafplaats waar de overledene zal worden gegraven of wordt de kist weggeleid naar de plaats waar deze zal worden gecremeerd. Achteraf is er de mogelijkheid de familie te condoleren en zal er drinken worden geserveerd met een stukje cake of een broodje. Wanneer de mensen weggaan krijgen ze een bidprentje en wordt de uitvaart afgerond.

 

Na de uitvaart

Naderhand zal de rouwperiode beginnen en begint het door te dringen dat de overledene er echt niet meer is. Dit is de moeilijkste periode, maar toch zijn er nog een paar dingen die moeten worden geregeld. Ten eerste is er de urn of de grafsteen die moet worden uitgekozen en besteld. Ook moet er besloten worden wat er met de as gedaan wordt in het geval van een crematie. Als er een testament is opgesteld, dan zal de erfenis met de notaris moeten worden besproken en verdeeld. De bankrekeningen, abonnementen, contracten, sociale media pagina’s en emailadressen van de overledene moeten worden gecontroleerd en eventueel worden afgesloten.

 

De kosten voor een uitvaart

Een uitvaart is dus een grote onderneming en het is dan ook geen wonder dat er uitvaartondernemingen zijn die dit voor je regelen. Er is zoveel waar je aan moet denken en elke extra optie die je inplant kost geld. Als de overledene een goede uitvaartverzekering had afgesloten, dan is dit geen groot probleem en zijn vaak alle of de meeste kosten gedekt. Is er geen verzekering, dan zijn alle kosten voor de nabestaanden. Deze kunnen snel oplopen en een gemiddelde uitvaart kost dan ook zeker €5000 – €7500. De onderstaande tabel geeft je een overzicht van de kosten waarmee je rekening moet houden als je een uitvaart organiseert.

 

Uitgave uitvaart Omschrijving Prijs
Basiskosten Overbrengen, verzorgen, opbaren van de overledene, rouwauto, uitvaartmedewerker en formaliteiten €2000
Uitvaart crematie Dienst met crematie achteraf €900
Uitvaart begrafenis Dienst met begrafenis achteraf €1300
Rouwkaarten 150 stuks €250
Advertentiekosten Regionale of nationale advertentie €500 – €3000
Bloemen Bloemen voor op de kist €100 – €300
Grafkist Simpele eikenhouten kist met fineer of een luxere van massief mahoniehoud €300 – €1200
Volgauto Auto om de rouwauto te volgen €150 per auto
Kistdrager Vier kistdragers €250
Ceremonie Bij uitvaartcentrum of in de kerk €150 – €250
Condoleance Koffie/thee en cake of broodjes €1 – €5 per persoon
Bidprentjes 250 kaartjes €250
Grafsteen Grafsteen of grafmonument €1500 – €2500
Grafrechten Verschillend per gemeente €1500 – €3500
Totaal Minimum- en maximumprijs crematie €3000 – €7500
  Minimum- en maximumprijs begrafenis €6000 – €13.000

 

Vergelijk offertes

Moet jij een uitvaart organiseren of wil je een uitvaartverzekering afsluiten, dan kun je hier gebruik maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool. Deze zal je in een korte tijd een overzicht sturen van de mogelijkheden die je hebt en de financiële gevolgen.

Wat kost een uitvaart precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.